Eef Donnť

Dierenarts

 

Dujardinstraat 7

8720 Markegem

 

Tel. 051/58.49.81

Fax: 051/58.49.76

GSM: 0477/53.42.26

 

 

 

 

 

 

 

 

waterkwaliteit

 

Elektronisch wateronderzoek met Multiparameter Photometer van Hanna instruments.

 

Zeer accurate meting van 45 parameters mogelijk, oa. Aluminium, Ammoniak, Broom, Calcium, Chloor, Chroom, Koper, Cyanide, Fluor, Hardheid, Iood, Ijzer, Jodium, Magnesium, Molybdeen, Nikkel, Nitraat, Nitriet, Zuurstof, pH, Fosfaat, Kalium, Zilver, Sulfaat, Zink, Silicium

 

Ammoniak (NH3)

NH3 mag niet aanwezig zijn in het water dus 0 mg/l.

Hoger dan 0.02 mg/l: dodelijk voor vissen; jonge, kleine vissen zullen eerst sterven.

 

Symptomen: evenwichtsstoornissen, bloedingen, uitgerafelde vin- en kieuwranden.

 

Bronnen:

- afvalproducten van de vis, rottende planten en voedselresten

- te hoog bij overstockering en overvoedering

 

NH3 wordt afgebroken door nitrificerende bacteriŽn in de filter

 

Nitriet (NO2)

NO2 mag niet aanwezig zijn in het water dus 0 mg/l

Hoger dan 1 mg/l: dodelijk voor vissen, ze sterven door zuurstofgebrek

 

Symptomen: kieuwen worden bleekbruin

 

Bronnen:        

- wordt door de nitrificerende bacteriŽn  geproduceerd bij het afbreken van ammoniak.

- Nitriet wordt afgebroken door de bacteriŽn tot het onschadelijke nitraat.

 

Nitraat (NO3)

NO3 mag niet hoger zijn dan 20mg/l

 

Symptomen bij NO3 hoger dan 50 mg/l: groeivertraging, kleurvermindering, daling van de weerstand en verhoogde algengroei.

 

Bronnen:        

- wordt door de nitrificerende bacteriŽn  geproduceerd bij het afbreken van ammoniak en nitriet

 

Zuurtegraad (pH)

Ideale pH hangt af van de vissoort

Voor karpers is de pH  ideaal rond 7-7,5

 

Generale hardheid (GH)

GH is ideaal rond 8-12 įdH  (graden Duitse hardheid)

Maat voor totale hoeveelheid mineralen (calcium, magnesium, sulfaat en nitraat) in het water

 

Carbonaat hardheid (KH)

KH is ideaal rond 6-8 įdH

Maat voor calcium-koolzuur verbinding

Belangrijk voor de bufferende capaciteit van de pH in het water

 

Temperatuur

Ideale temperatuur hangt af van de vissoort

Bij hogere temperatuur: weerstand vis stijgt, sneller wondheling, bacteriŽn en parasieten vermenigvuldigen sneller